Mi is valójában a horoszkóp


A horoszkóp, vagyis az asztrológia szerint a Hold, a Nap, a Naprendszer bolygói és a 12 állatövi jegy helyzete egy adott pillanatban, általában egy személy születése idején, vagy életének fontos fordulópontján feltűnő ábra az esemény idejére és földrajzi helyére állítva.

Mi is valójában a horoszkóp

Ennek segítségével az asztrológus ki tudja következtetni az ember sorsát, jellemét, betegségekre való hajlamait. Szerintük a horoszkóp szimbolikus üzenetet hordoz. Fontos azonban, hogy nem okozója csak mutatója az eseményeknek.

Több fajta horoszkóp van, például a radix, ami az élet térképe, a szolár és lunár, ami éves/havi előrejelzést ad, vagy a kérdő, ami egy adott kérdést válaszol meg. Viszont ezen kívül még számtalan horoszkóp létezik, amik leginkább népi eredetűek, mint például arab, azték, görög, japán, inka, stb.

A horoszkóp alapelemei: 12 állatövi jegy (Kos, Bika, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg, Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő, Halak), 10 égitest, 12 asztrológiai ház, fényszögek, vagyis a bolygók egymáshoz való viszonya.

A megbízhatóságát nem igazolja egy tudományos vizsgálat sem, módszereit áltudományos jellegűnek hívhatjuk. A tudomány nem támasztotta alá, hogy létezne kapcsolat egy személy és az égitestek pozíciója között.