Gyógynövényekkel a stressz ellen


Őseink régi mondása, mely szerint „fűben, fában van az orvosság” a mai napig nem veszítette el érvényességét. A sajnálatos viszont az, hogy az emberek többsége inkább a gyógyszeripar megoldásaihoz fordul, és az orvosok egy része is ebbe az irányba tereli pácienseit. A lelki betegségek tüneteit „modern módon” ilyen-olyan pirulák garmadájával igyekszünk enyhíteni, a hatás valóban garantált, de a mellékhatások formájában megfizetett ár az esetek többségében magasabb, mint a kínált gyógyhatás. A stressz okozta nyűgök miatt ne szaladjunk egyből a tablettákkal teli gyógyszertári polcok felé, inkább próbálkozzunk meg előbb néhány természetes megoldással. Tagadhatatlan, hogy vannak olyan helyzetek, állapotok és tünetek, amikor már szükséges a masszív gyógyszeres kezelés, de semmiképp se hagyjuk a dogokat idáig fajulni!

Bizony az Anyatermészet patikája sokkal jobb, és mellékhatások nélküli orvosságokat kínál. A titok nyitja a rendszeres kúrában rejlik, hiszen ezek a növények csak így képesek maximális gyógyhatásukat kifejteni szervezetünkben. Hatóanyaguk – a drog, és ezúttal nem holmi kábítószerre gondoltunk, ez egy herbalista szakkifejezés – folyamatos utánpótlás kíván. Így elsősorban a megelőzésen van a hangsúly, nem pedig a tüneti kezelésen, bár bizonyos keverékekkel ez sem lehetetlen. Alkalomadtán a kúrában érdemes szünetet tartani, – ezek sok esetben személyre szabottak -, idejük, és mikéntjük teljesen változó, érdemes kikérni megkezdésük előtt a szakember véleményét.

Természetesen konkrét példákat is fogunk említeni, hogy milyen növényeket érdemes főzet, esetleg tinktúra (alkoholba ágyazott) formában fogyasztani, ha kicsit összesűrűsödtek a fellegek a fejünk felett. A citromfű egy igazán remek gyógynövény, szinte bármilyen drogériában kapható, és amellett, hogy kiválóan oldja a szorongásos tüneteket, gyomorbántalmak, hurut ellen is kifejezetten hasznos. A közönséges vasfű – vagy szebbik nevén verbéna – az idegi kimerültség, a levertség ellen lehet hasznos segítőtárs, ám a magas vérnyomás, az epebántalmak ellen is jó szolgálatot tehet. Az orbáncfűben lévő hatóanyagok megtalálhatóak gyógyszeripari termékekben is, azonban a természetes formája nem rejt kockázatokat, fogyasztása idegesség, depresszió, alvásproblémákkal szemben lehet hasznos.

A növényekből készült teakeverékeket, gyógyhatású herbáriumokat szinte bármilyen patikában, drogériában megtalálhatjuk, és az áruk sem kifejezetten borsos. A segítségükkel próbáljuk meg a stresszt, a szorongást enyhíteni, a gyógyszereket pedig kerüljük, amennyire csak lehetséges!