A világ 10 legbefolyásosabb klubja


A klubok világa mára egy több milliárd eurós üzleti szörnyeteggé nőtte ki magát. Ez azonban a kezdetekben nem volt mindig ekkora durranás. Bizonyos legendás klubok segítették a többiek számára kikövezni az utat, hogy az éjszakai élet olyan formát ölthessen, amilyennek napjainkban ismerjük. Közülük sokan teljesen új hangzásvilágot, sőt, egész műfajokat hoztak létre, amik futótűzként terjedtek el világszerte, ezzel sztárokat faragva a korábban alig ismert DJ-kből, producerekből. A most következő tíz klub az, ami az összes többit teremtette.

#10 Ostgut

A Berghain elődjeként az Ostgut építette ki mindazt, amiből végül a világ egyik legelismertebb klubja lett. Ekkor még azonban jóval spártaiabb körülmények jellemezték, mindössze egy mellékhelység, két bárpult, és néhány kanapé egy szürke vonatjavító műhely épületében. Mégis a berlini techno szubkultúra gyújtópontja lett kemény indusztriális hangzásvilágával és a hely szabad szellemiségével. Végül bezárt 2003-ban, hogy a helyére felhúzzák az O2 arénát, de egy évre rá újranyílt egy másik helyszínen Berghain néven, a többi pedig már történelem.

#9 Nation

Négy liverpooli fiatal, Joseph Mullen, James Barton, Darren Hughes és Andy Carroll 1994-ben nagyot álmodott, és a város legnagyobb klubjában, a Nation-ben létrehozták Cream névvel az azóta világhírű bulisorozatot. Nemsokára az esemény 3000 embert mozgatott meg minden héten, ahogy a dance egyre elterjedtebb lett. Egy évvel később már Ibizára is terjeszkedtek, húsz évvel később pedig a világ egyik legnagyobb dance márkáját jelképezik, évente több száz eseménnyel és töretlen népszerűséggel.

#8 Tresor

1991-ben alapította a Tresort Dmitri Hegemann, és eleinte nem volt több egy pincénél Berlin egyik bezárt áruházában, a Wertheim-ben. Ez egy olyan hely volt, ahol a technót a nyers és lüktető sokoldalúságáért szerették. Segített feltenni a térképre azt a sötét és ipari rave fajtát, ami a mai napig jellemzi Berlin zenei világát. Azóta többször is bezárt, de újabb helyszínen a mai napig üzemel.

#7 Venue 44

Az Anglia egyik legjelentéktelenebb részén található Venue 44 keltette életre a Renessaince nevű programot. Mai napig az after partik egyik ősi képviselőjeként tartják számon, ide jártak először a bulizók egyenesen olyan helyekről, mint a Hacienda, vagy a Back2Basics, hogy még hajnal hétig meghallgassák Sasha szettjeit. Ezek a korai évek segítették a Renessaince-t abban, hogy mára az ország egyik legjelentősebb kiadója és klubja lehessen.

#6 Omen

Sven Väth még alig volt 24 éves, mikor megnyitotta szülővárosában, Frankfurtban Omen nevű szórakozóhelyét, miután korábban az ugyanott üzemelő Vogue rezidense volt. Segítségével a klub nagyon hamar Németország legmenőbb helye lett, sokan pedig egyenesen a német techno szülőhazájának tartják. Sajnos 1998-ban bezárták a főbérlőkkel való nézeteltérések miatt.

#5 The Haçienda

A korábban yacht bemutatóteremként üzemelő kerek téglaépületből a Whitworth Street West sarkán 1982-ben lett The Haçienda. A költségeket nagyrészt a New Order nevű banda lemezeladásaiból befolyó pénz fedezte. Ez volt az első olyan hely Nagy-Britanniában, ahol Amerikából importált house zenét játszottak, aminek köszönhetően az állandó veszteséges estékből hamar teltházas bulik lettek. Később pedig az acid house robbanásának egyik törzshelye lett, ezzel végleg beírva magát az elektronikus zenei élet történetébe.

#4 Shoom

Egy Ibizán töltött nyár után, DJ Alfredo Amnesiás bulijai által megihletve Paul Oakenfold, Nicky Holloway és Danny Rampling úgy érezte, ezt az egyedülálló hangulatot muszáj valahogy megteremteni otthon is. Így született meg Anglia első ibizai hangulatú rave klubja, a Shoom, ami generációknak mutatta meg, milyen is a spanyol szigeten bulizni, még ha nem is volt pénzük arra, hogy eljussanak oda.

#3 Amnesia: Ibiza

Ahogy a Shoom története is mutatja, az Amnesia mindennek az elődje, Oakenfold szerint pedig egyenesen ez a hely indította el az egész mozgalmat. Valóban, DJ Alfredo, és az ő Baleár szigetek hangulatát idéző szettjei nélkül a teraszon most teljesen más lenne az éjszakai élet. Persze ehhez még nagyban hozzájárult maga Oakenfold is, meg pár tabletta és egy jól időzített buli az Amnesiában. Annyira át akarták adni azt, amit ott éreztek, hogy végül létrehozták az acid house intézményét, ezzel előidézve a hatvanas évek után a második szerelem nyarát.

#2 The Warehouse

Chicago leghíresebb klubja, ami sokak szerint a house zene szülőhelye. Eredetileg az R&B és disco zenéiről volt ismert, de Frankie Knuckles mindent megváltoztatott, mikor elkezdett kísérletezgetni a disco zene és az európai elektronikus hangzásvilág keverésével. Aztán olyannyira sikerrel járt, hogy létrehozta a house műfaját, amire semmi nem jobb bizonyíték, mint hogy a kifejezés maga is a hely rövidítése.

#1 Paradise Garage

A Paradise Garage egyértelműen az a hely, ahol az egész klubélet kibontakozott, mikor Larry Levan volt a rezidens, aki később olyan létfontosságú zenészeket inspirált munkásságával, mint Danny Tenaglia, vagy a Masters At Work. A New Yorkban található hely volt az első, ahol a DJ központi szerepet kapott a szórakoztatásban, és a tánc volt a legfőbb cselekvés, ráadásul a legkorszerűbb hangtechnikák használatával. Ha legközelebb egy klubban nyomod és úgy érzed, ennél nem lehetne jobb, akkor köszönd meg a Paradise Garage tulajdonosainak, hogy elindítottak valami felfoghatatlant, meg persze a lista többi résztvevőjének, amiért olyan tökélyre fejlesztették, amilyen napjainkban.

(Pulse)