A tudomány átlépte a fantasztikum határát!


A tudományos fantasztikus filmek évtizedekkel ezelőtt milliókat tartottak lázban. Robotok, soha nem látott mini méretű mobiltelefonok, beszéddel irányítható autók és egyéb, akkoriban utópisztikusnak tűnő felfedezések adták ezen filmalkotások gerincét. Mert hogy akkoriban tényleg jóformán elképzelhetetlennek tűntek azok a technológiai vívmányok, amiket forgatókönyv írók találtak ki, és melyek napjainkban még csak csoda számba se mennek.

Fantázia

Hol vannak már a bőröndnyi méretű mobilok és szobákat elfoglaló számítógépek? Az egyik leginkább látványos változás a méretek tekintetében figyelhető meg. Míg egykor minden technikai eszköz jelentőségteljesebb paraméterekkel rendelkezett, addig napjainkban elvárás a kezesség, a könnyű kezelhetőség, amik nem egyszer nem összeegyeztethetőek a hatalmas méretekkel.

Számítógép baba

Persze nemcsak a szabócentit a kézben tartva ámulhatunk el a tudomány gigantikus fejlődésén. A robottechnológia ma már nemcsak, hogy elérhető, de számtalan területen alkalmazzák, sikeresen. Az önvezető autók tesztelése folyamatosan zajlik a világ számos területén, miközben egyes járműtípusok egy gombnyomásra beparkolnak helyettünk, az egyéb kényelmi és technológiai különlegességekről pedig még nem is szóltunk.

Drón

A gyógyítás szektorában is számos óriási jelentőségű lépéssel gazdagodtunk az utóbbi évtizedekben, s megannyi, megállíthatatlannak ítélt kórral tudtunk leszámolni, elbánni. Az űrbe való kirándulások eszményképe sem futurisztikus elképzelés manapság, sőt. Már konkrét túrák vásárolhatóak meg, melyek a világűrbe repítik a résztvevőket – természetesen a hazajutás ígéretével.